Persoonlijk & betrouwbaar
Gratis verzending (NL & BE)
Bezorgdag zelf bepalen
Bezorgdag zelf bepalen
Bereikbaar op 085-1303710

DE / EN

Tips bij het kopen van een bank

  • event31-03-2022
  • schedule16:00
  • personJennifer
  • timer4 minuten

De bank is een grote aankoop en een meubelstuk dat voor een groot deel de uitstraling van het interieur zal bepalen. Het kopen van een bank kan daarom ontzettend spannend zijn. De bank is nou eenmaal het middelpunt van de woonkamer en gebruik je om ontspannen televisie te kijken, lezen, werken of ultiem relaxen. We helpen je hier graag bij zodat je straks een gerichte keuze kunt maken zodat de bank straks perfect aansluit op jouw interieur en woonwensen. Hieronder lees je een aantal tips bij het kopen van een bank.

Afmeting van de bank en de juiste verhoudingen kiezen

Afmeting van de bank en de juiste verhoudingen kiezen

Heb je een bank op het oog, maar twijfel je nog over de maat? Neem dan wat schilderstape of oude kranten om tape of bedek de vloer op basis van de maatvoering. Zo heb je direct een beeld van hoe het model in de kamer zal vallen. Kijk hierbij ook naar de verhoudingen van de woonkamer. In een royale zithoek zal een hoekbank goed opvullen, terwijl een compacte bank juist een beetje weg valt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, een hoekbank past in een kleinere woonkamer wel maar zal direct erg vol ogen. Het is daarom niet alleen te letten op de afmeting van de bank, maar ook de verhouding in de ruimte.

Bij een hoekbank kun je tevens kijken aan welke kant je de hoek wil plaatsen. De chaise longue, ofwel het hoekgedeelte, wordt ook vaak gebruikt als roomdivider om een knusse zithoek te creëren. Door de hoek aan de kant van de muur of raam te plaatsen kun je daarentegen weer een open uitstraling realiseren. Ook dit hangt met name af van de ruimte die je hebt en de indeling van de woning. Denk aan een woonkamer met eetkamer in één.

 

Zichtlijnen en looproutes in het interieur

Ook de zichtlijnen en looproutes in de woonkamer bepalen wat voor model geschikt is voor jouw woonkamer. Staat de bank niet tegen de muur aan, maar juist los van de wanden in de woonkamer? Dan doe je er goed aan om ook na te gaan of je genoeg loopruimte om de bank heen hebt. Houd met name rekening met deuren en veelgebruikte looproutes bij het bepalen van de afmeting. Gebruik een eetkamerstoel of krukje om de zichtlijnen te bepalen voor de televisie of open haard.

Bepaal het aantal zitplaatsen

Bepaal het aantal zitplaatsen

Het aantal zitplaatsen kun je het beste bepalen aan de hand van je gezinssamenstelling. Heb je jonge kinderen, pubers of ga je juist net samenwonen? Zo kun je voor jezelf bedenken of je een groter model neemt met chaise longue of juist een bankstel in combinatie met fauteuils. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een modulaire bank. Dit is een bank die je zelf kunt samenstellen en eventueel op een later moment uitbreiden. Voorbeelden hiervan zijn de modellen Feast en Sofa van het Deense interieurmerk House Doctor.

De afmeting en het aantal zitplaatsen van een bankstel zijn enigszins gebonden aan elkaar. Bij een hoekbank heb je natuurlijk een groter aantal zitplaatsen, maar de breedte maten zijn veelal gelijk. Hieronder vind je een tabel om een indicatie te krijgen van de standaard formaten.

 Bank                                      Formaat
 2-zits bank  150 – 170 cm
 2,5 zits bank                        180 – 200 cm
 3-zits bank                            210 – 255 cm
 3,5-zits bank                        230 – 250 cm
 4-zits bank                             260 – 280 cm

 

Uitstraling

De uitstraling van je bank heeft grotendeels te maken met de materiaal van de bekleding. Met een PU-leren/kunstleer bank geef je het interieur een stoerder uiterlijk, terwijl je met velvet meer warmte in huis haalt voor een modern-klassieke look. Om te bepalen welk materiaal het beste bij je past, kun je het beste letten op woonstijl en onderhoud van het materiaal. Een bank met kunstleer is bijvoorbeeld gemakkelijk om schoon te maken, dit is met name prettig wanneer je huisdieren hebt. Bovendien krijg je hier de uitstraling van echt leer voor terug. Een synthetische stof is daarentegen erg kreukbestendig en slijtvast is.

Ook het type onderstel heeft invloed op de uitstraling van de bank. Een bank op hoge poten geeft luchtig gevoel in de woonkamer. Dit komt doordat je de vloer nog kunt zien waardoor het net iets ruimer oogt. Het voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk schoon kunt houden. Het nadeel hiervan is echter dat je eerder krassen op de vloer krijgt of drukplekken op een tapijt en vloerkleed. De bank met lage poten geeft een knusse uitstraling. Het oogt direct comfortabel en het gewicht over de vloer is gelijkmatiger verdeeld. Het oogt wel wat robuuster en daarom wordt dit meestal afgeraden in kleinere ruimtes. 

Het middelpunt van jouw interieur shop je bij lif24

Het middelpunt van jouw interieur shop je bij lif24

Lif24 heeft een ruime keuze in zitmeubilair. Van 2-zits banken tot 4-zits banken, maar ook hoekbanken in diverse maten en een U-vorm familiebank. Wil je de bank personaliseren, neem dan een kijkje bij de bankstellen en hoekbanken van Dyyk. Dit is een interieurmerk van Hollandse bodem met moderne en eigenzinnige ontwerpen. Het voordeel van een Dyyk bank is dat je het kunt personaliseren door je eigen stof- of leersoort en kleur te kiezen. Ook kunnen de poten van de bank naar wens worden uitgevoerd bij de meeste modellen.

Voor vragen over producten of advies kun je altijd terecht bij onze klantenservice. We helpen graag.